А ДЛЯ ЗДОРОВ’Я — ЦІЛИЙ РІК!

366 днів – стільки часу у наступному році буде на те, щоб позбутися старих хвороб і уникнути нових.

12 місяців, 52 тижні, 366 днів та 8784 години — багато це чи мало? Для вмираючого — ціла вічність. А для нас? Дивно, але за цілий рік не знаходимо часу на те, аби сходити до гінеколога, здати кров на цукор чи зробити мамографію. Почати день із легкої зарядки? Приготувати на обід гарбузову кашу? Такими “дурницями” можуть займатися лише бездітні і безробітні, які живуть за чужий рахунок. Якщо теж так думаєте, рекомендуємо щомісяця відкладати чверть зароблених грошей. Лікуватися у такі нелегкі часи — “задоволення” недешеве. Подолання наслідків хвороби (особливо якщо випадок запущений) обійдеться у 30 разів дорожче за профілактику.

«З-поміж читачів знайдеться багато таких, що планують почати нове життя з 1 січня. Але не вірю, що у перший день нового року поч¬нуть робити зарядку чи з’їдати по два яблука. Швидше за все, будуть приходити до тями після великої кількості з’їдженого і випитого»,— розповідає виданню «ВЗ» лікар-санолог, головний лікар обласного центру здоров’я Юрій Островерха. Тим, хто справді хоче покращити своє здоров’я, радить зайнятися самоосвітою: «На сайтах в Інтернеті, у друкованих виданнях пишуть не тільки про погоду і що трапилося в Україні та світі, а й пояснюють, як запобігти недугам, як зміцнити імунітет. Організм, як і держава, функціонує за певними законами. Незнання законів не звільняє від відповідальності».

“Коли приходить пацієнт із запущеною хворобою і я запитую, чому так довго не звертався по допомогу, у відповідь найчастіше чую: “Бо не люблю себе”. Себе не потрібно любити. Себе треба поважати,— вважає терапевт з багаторічним стажем Рита Гофман.— У цьому сезоні циркулюватиме сумнозвісний вірус свинячого грипу, від якого шість років тому масово помирали люди. Ця інформація пройшла по всіх ЗМІ. Також українців застерегли — імунітет виробився не у всіх, тож варто поберегтися. Вірусні інфекції успішно лікуються тільки у першу добу, коли з’явились перші симптоми. На другу противірусне можна хоч пачками їсти — не допоможе. Тепер зазирніть у домашню аптечку. Лежить там противірусний засіб? У вас часто болить голова і ви припускаєте, що це — через високий тиск? Чому не купили тонометр, не сходили до лікаря? Чекаєте інсульту або інфаркту? А ви знаєте, що, переживши судинну катастрофу, можете на все життя залишитися інвалідом?”.

Закликає боротися із лінню: “Людина відкладає плановий візит до стоматолога, бо треба добиратися в інший кінець міста, а на вулиці холодно (спекотно/дощ іде/сніг падає), у заторах доведеться стояти… “Ні, перенесу це краще на наступний тиждень”,— вирішує. Але “наступний тиждень” розтягується на півроку, а то й рік. У зубі утворюється дірка, зуб ниє, болить… Є люди, які лінуються прий¬няти душ. Є такі, яким важко відірватись у вихідні від дивана чи пройти кілька зайвих метрів, яким ліньки щось готувати, тому перебиваються фаст-фудом. Вибір є завжди: витратити зараз час та зусилля або витратити потім і гроші, і час, і зусилля. З хворобами треба боротися, коли їх ще немає. Якщо ваші рідні хворіли, приміром, на діабет, то варто дізнатися, що робити, аби те саме не трапилося з вами. Радію з того, що багато молодих пар перед тим, як зачати дитину, консультуються зі спеціалістами. Якби всі відповідально ставилися до свого здоров’я, Україна не лідирувала би у світі за кількістю запущених форм раку чи туберкульозу”.

З чого почати?

“З маленького”,— радять лікарі.

l Не виливайте на себе відро крижаної води — почніть із горнятка прохолодної.

l Не сідайте на жорсткі дієти, не відмовляйтеся від чогось “раз і назавжди”. Просто намагайтеся робити вибір на користь здорової їжі. З часом це увійде у звичку.

Здорові продукти — це не тільки оливкова олія і креветки. Кілограм броколі зараз можна купити за 24 гривні, цвітної капусти — за 11. Великий гранат заважить на 15-20 гривень, хурма — на 10-15, кілограм яблук — 10-14.

l Якщо у вас немає хронічних болячок і нічого не турбує, не потрібно щомісяця здавати дорогі аналізи. Достатньо раз на рік здати загальний аналіз крові і сечі. Це допоможе виявити на ранній стадії гострі і запальні процеси в організмі, цистит, захворювання крові і суглобів, якщо такі є. Якщо у сім’ї є випадки діабету, необхідно раз на рік здавати кров на цукор.

Також раз на рік рекомендується робити УЗД органів черевної порожнини, сечостатевої сфери і щитовидної залози. Жінкам до 40 років — УЗД молочних залоз, після 40 — мамографію. Можна робити не кожного року, а раз на 2-3 роки.

Раз або двічі на рік жінкам треба відвідати гінеколога (із забором мазків та обстеженням молочних залоз). І чоловікам, і жінкам — стоматолога. Не завадить зробити рентген грудної клітки та кардіо-граму. Також раз на два роки можна показатися офтальмологу (старшим людям слід обов’язково міряти очний тиск).

l Більше рухайтеся. І для цього не обов’язково записуватись у спортзал. Забудьте про ліфти — піднімайтеся і спускайтесь сходами. Громадським транспортом або власним авто користуйтесь лише за крайньої необхідності.

У вас — сидяча робота? Робіть перерви.

Часто люди (особливо старшого віку) скаржаться, що не можуть багато ходити, бо у них болять ноги. Іноді ліками від цих болів і стають піші прогулянки (наприклад, при варикозному розширенні вен). Одягайте компресійний трикотаж — і вперед!

Рух, крім того, допоможе позбутися зайвих кілограмів. При захворюваннях серця, цукровому діабеті нормалізація ваги часто стає справжнім порятунком для хворого.


Повернутися
31.12.2015
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...