ЗИМНО? ІМБИРНО!

Готуємося до холодів правильно

Всі ті, хто піклується про своє здоров'я, починають замислюватися, як полегшити своєму організму вступ до цієї темної, холодної і несприятливої для здоров'я пори року.

Медики кажуть, що через сезонні перебудови організму обмінні процеси починають працювати по-іншому, і вуглеводи гірше засвоюються. Як це не парадоксально, саме в холодну і темну пору року багатьох особливо тягне на солоденьке. Це відбувається саме тому, що через погане засвоєння вуглеводів організм "недоотримує" свою добову норму і намагається "відшкодувати кількість якістю".

Не йдіть у нього на поводу, інакше у вас є шанси значно набрати вагу і навіть зіпсувати здоров'я. Просто замініть "важкі" вуглеводи (тортики, печиво, тістечка і навіть звичайний цукор) легкозасвоюваними, які містяться в меді, сухофруктах, горіхах. До речі, про горіхи і сухофруктах варто поговорити окремо: включення їх в раціон нормалізує обмінні процеси, підвищує опірність організму і не сприяє набору ваги.

Банальна, але, тим не менш, важлива рекомендація: не забувайте про вітаміни. Авітаміноз набагато простіше "роздобути", ніж потім його компенсувати. Тому по можливості збільште споживання свіжих овочів і фруктів. Особливу увагу варто звернути на фрукти з високим вмістом вітаміну C: апельсини, мандарини, грейпфрути, виноград. Безсумнівну користь здоров'ю принесуть і яблука. Серед овочів приділіть особливу увагу морквині: щоденне споживання склянки свіжого морквяного соку з додаванням пари ложок вершків задовольнить потребу організму в незамінному для здоров'я вітаміні А.

В принципі, в період адаптації погано засвоюються не тільки вуглеводи, а й важка м'ясна їжа. Тому необхідні білки найкраще одержувати з рослин (квасоля, сочевиця, горох, соя), з нежирного м'яса (курка, індичка) і з молочних, особливо кисломолочних продуктів. Включіть в свій щоденний раціон і морепродукти: морська риба, краби, креветки містять йод і селен, що підвищують загальний тонус організму.

Тим, хто дуже хоче схуднути, треба звернути увагу на те, що восени і взимку майже кожна жінка неминуче набирає близько двох кілограмів. Це нормально! Таким чином організм намагається захистити себе від прийдешніх холодів. Боротися з цим безглуздо, а іноді й просто шкідливо. До того ж ближче до весни ці два кілограми зникнуть, наче їх і не було.

І наостанок деякі загальні рекомендації:

- Якщо ви палите, по можливості скоротіть споживання сигарет - нікотин звужує судини і знижує рівень надходження кисню в організм, що в поєднанні зі звуженням судин від холоду може спровокувати неприємні відчуття аж до непритомності.

- Коли ви одягаєтеся на вулицю, зверніть особливу увагу на голову, шию і ноги, адже саме застудив ноги або горло, ми стаємо максимально сприйнятливі до інфекцій.

- Якщо ви швидко втомлюєтеся, відчуваєте себе розбитою і пригніченою, вас часто хилить на сон, не потрібно штучно «підбадьорювати» організм надмірним споживанням кави або міцного чаю - краще придбайте в аптеці натуральні екстракти рослин, які мають тонізуючу дію: женьшеню, елеутерококу, лимонника.

- Для підвищення імунітету і стійкості до вірусних захворювань включіть в щоденний раціон свіжий імбир.


Повернутися
13.12.2015
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...