РОБОТ ПРОТИ БУР’ЯНІВ

Винайдено винищувача небажаної рослинності

 У масштабах сучасного сільського господарства найбільш прийнятним методом боротьби з бур’янами та шкідниками вважається обробка полів спеціальними хімічними речовинами. Але хімікати завдають смертельної шкоди не тільки бур’янам. Вони вражають також і сільськогосподарські культури, потрапляючи у ґрунт, а разом з вирощеною продукцією — і на наші столи. Підвищення попиту на екологічно чисту продукцію примушує аграріїв шукати відповідні методи вирощування сільськогосподарських культур. Звісно, найприроднішим і екологічно чистим способом є традиційне прополювання, що передбачає фізичне знищення небажаної рослинності вручну. Однак знищити бур’ян можна, не тільки вирвавши його з землі з коренем, — його можна й забити назад у землю. А з такою роботою вже здатні упоратися й роботи.

На Міжнародній конференції IEEE з питань інтелектуальних систем і роботів, яка пройшла минулого місяця, фахівці компанії Deepfield Robotics («дочки» компанії Bosch) представили громадськості робота під назвою BoniRob. Новий сільськогосподарський робот здатен в автоматичному режимі виявляти бур’яни і швидко знищувати їх, заганяючи під землю ударами залізного «кулака» і витрачаючи на одну бур’янину приблизно десяту частку секунди.

Ударний інструмент робота BoniRob має діаметр 1 сантиметр і здатен заганяти бур’ян у землю на трисантиметрову глибину. Основною ціллю робота є молоді рослини-шкідники, які він за допомогою камери з високою роздільною здатністю визначає за формою листа. Проте BoniRob може впоратися і з дорослими рослинами, порізавши їх за допомогою серії ударів, які слідують з частотою один раз на 100 мілісекунд.

Під час випробувань робота BoniRob випустили на поле з морквою, де кожен коренеплід ріс на відстані двох сантиметрів від сусіднього, а щільність бур’янів становила близько 20 рослин на квадратний метр. У таких складних умовах робот не відчув жодних труднощів. Максимальна швидкість роботи BoniRob становить 1,75 бур’яну за секунду при русі зі швидкістю 3,7 сантиметра за секунду і щільності бур’янів з розрахунку 43 рослини на квадратний метр. При меншій щільності рослин бур’янів робот може рухатися з максимальною швидкістю 9 сантиметрів за секунду.

Як повідомляє spectrum.ieee, робот зовні позбавлений будь-яких закінчених форм. Однак таке враження створюється через те, що BoniRob розроблений у вигляді змінного модуля, встановлюваного на робоплатформу adaptable multi-purpose, на якій можна монтувати різні види роботизованого сільськогосподарського устаткування.Ця універсальна платформа може піднімати корисний вантаж до 150 кілограмів, а її генератор здатен безперервно забезпечувати робота енергією протягом 24 годин на одній заправці пального. Ідея компанії Deepfield Robotics полягає в тому, що фермер може купити всього одну платформу і кілька найнеобхідніших йому модулів, а інші модулі у міру необхідності, він зможе брати в оренду в спеціалізованій організації.

У даний час компанія Deepfield Robotics проводить випробування своїх творінь в умовах реальних сільськогосподарських угідь. Паралельно з цим проводиться розробка меншого варіанта універсальної платформи і набору змінних модулів до неї. Такі маленькі платформи вже зможуть працювати у складі груп, не поступаючись продуктивністю своїм більшим побратимам.

 


Повернутися
28.11.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...